18 Ocak 2014 18:36

Telekomünikasyon İletişim Dairesi Başkanlığı’na (TİB) internet sitelerine ait sayfaları 4 saat içinde engelleme yetkisi veren yeni internet yasa tasarısına karşı sosyal medya üzerinden #internetimedokunma ve #18Ocak18DeSokaklara etiketleriyle Taksim'de yapılan eylemde bir araya gelen kitleye polis saldırdı. Sosyal medya üzerinden Ankara ve İzmir'in de aralarında olduğu toplam 18 il için eylem çağrısı yapılmıştı.

"İnternetime dokunma" çağrısının ardından Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde bir araya gelen kitleye polis saldırdı. Uzun süre devam eden çatışmalar sona erdi. Ergün Güney isimli bir yurttaş plastik merminin burnuna isabet etmesi sonucu yaralandı. Çok sayıda kişi ise gözaltına alındı.

Sosyal medya üzerinden hükümetin İnternet Yasası'nda değişiklik öngören ve internete sansür getiren tasarısına karşı, "İnternetime dokunma" çağrısı ile aksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde toplanan kitleye polis müdahalesi ile başlayan olaylar saatler sonra son bulurken Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki polis bekleyişi sürüyor. Galatasaray Meydanı ve İstiklal Caddesi'ndeki sokak girişlerinde bekleyen polis, TOMA ve zırhlı araçlarla, ara sokaklarda sloganlar atarak biraraya gelen gruplara, tazyikli su, gaz bombası, ses bombası plastik mermilerle müdahalede bulundu. Polise, taş ve soda şişeleri ile karşılık veren gruplar, ara sokaklarda ve İstiklal Caddesi'nde barikatlar kurarak ateş yaktı.

Polis, İstiklal Caddesi boyunca yoğun plastik mermi kullanırken, Ergün Güney isimli yurttaş plastik merminin burnuna isabet etmesi sonucu yaralandı. Polise tepki gösteren Güney, zırhlı aracın önüne atladı. Polis, Balo Sokak'ta da bir araya gelen kitleye gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Grup da polise havai fişeklerle karşılık verdi. Gazdan etkilenen esnaf ve çevredeki yurttaşlarda polise tepki gösterdi. polis müdahalesi sırasında çok sayıda kişi gözaltına alındı.

SANSÜR, DİĞER İLLERDE DE PROTESTO EDİLDİ

Antalya'da sosyal paylaşım sitelerinde örgütlenen bir grup 'İnternetime dokunma' eylemi yaptı. Gruptan bir kişinin taşıdığı 'Allah onların Server'larına virüsler salsın' yazılı döviz dikkat çekti.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 kişilik grup, 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Her yer taksim her yer direniş' sloganları atarken bir gencin elindeki 'Allah onların Server'larına virüsler salsın' yazılı döviz dikkat çekti. Attalos Heykeli'ne yürüyen gruba 'Sol açık' isimli Fenerbahçeli taraftar grubu da destek verdi. Megafonu ellerine alarak düşüncelerini paylaşan vatandaşlardan biri 'İnternetin parasını ben ödüyorsam, iktidar hangi web sayfasına gireceğime karışamaz' derken, 'Sol açık' adına konuşan bir taraftar Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın hapis cezasının onanmasıyla ilgili olarak, "Faşizm her yere saldırmaya devam ediyor. Fenerbahçe ye de saldırılıyor. Bunlar Fenerbahçe'ye yönelik bir saldırıdır. Yapılan her türlü faşist uygulamaya karşı sizlerle sokaklarda olmaya devam edeceğiz" dedi.

Bursa’da #İnternetimeDokunma diyerek bir araya gelen halk, oturma eylemi yaptı.

İnternet'te sansür ve yasağa karşı Ankaralılar Güvenpark'ta toplandı. Genç, yaşlı her kesimden vatandaşlar sadece internet yasakları için değil AKP hükümetinin yaşam hakkına yönelik tüm saldırılarına karşı alanda olduklarını dile getirdi. http://www.evrensel.net/haber/76636/internet-eyleminde-akpye-gule-gule-canlari-calindi.html#.UtrqJ_uZns0

İzmir’de de yüzlerce insan hükümetin sansür politikalarına karşı #internetimedokunma dedi. http://www.evrensel.net/haber/76635/dnsyi-degil-hukumeti-degistir.html#.UtrqX_uZns0

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, 'İnternetime Dokunma' adı altında oturma eylemi düzenlendi. Bodrum Gezi Dayanışması Platformu tarafından Belediye Meydanı'nda düzenlenen eylemde 'İnternetime Dokunma' ve 'Hükümet İstifa' pankartları açıp, 'Ya internet ya kıyamet', 'Sansürü diktatör uygular', 'Özgürlüklerimize dokundurtmayız', 'Haber alma hakkımız engellenemez', 'Devlet sansürü sizi gerçekten korur', 'İnternetiniz İslami usullere göre kesilmektedir', 'Diktatör internetini yerim diyor' ve 'Sansür ne Ayol' yazılı dövizler taşıyan grup, sık sık 'Sansüre karşı omuz omuza' sloganları attı.

BREZİLYALI EYLEMCİDEN DESTEK

Eyleme 18 yıldır Bodrum'da yaşayan 38 yaşındaki Brezilyalı Damian Uzun, 3 yaşındaki oğlu Salvador Ali ile birlikte katılarak destek verdi. "Düşüncemizi özgürce söylemekten korkar hale geldik" diyen Uzun, "Birileri çalıp, çırptığı için başka birileri daha çok çalışmak zorunda kalıyor. Hiçbir demokratik ülkede insanların bilgiye, habere ulaşma özgürlüğü engellenemez kısıtlanamaz. Kısıtlanabilecek unsurlar vatandaşları korumak amacı ile yasalarla belirlenebilir. özgürlüklerin gittikçe kısıtlandığını görüyorum ve gerçekten bu güzel ülke adına üzülüyorum, umarım bu yanlışlardan en kısa zamanda dönülür. Böyle giderse Türkiye'nin Cezayir'den, Afrika'dan, Brezilya'dan farkı kalmayacak" dedi.

Bodrum Gezi Dayanışması Platformu adına açıklama yapan Egemen Öztürgene ise "AKP iktidarının yarattığı korku krallığının bir getirisi olan yandaş medya gücünüde arkasına alarak ülkeyi güllük gülistanlık göstermeye devam etmektedir. Bununla da yetinmeyip internet ortamındaki özgür paylaşımlardan rahatsız olarak Torba Yasa'ya eklemek istedikleri çeşitleri yönetmelik değişiklikleriyle sansürcü bir düzenleme yapmak istemiştir. Bu demokrasi anlayışı değil, diktatörlük hevesinde oluşlarının göstergesidir. Bu yüzden sessiz ve tepkisiz kalmayacağız, internet özgürlüğümüzü kaptırmayacağız" diye konuştu. Grup, yaklaşık bir saat süren oturma eyleminin ardından sessizce dağıldı.

Karabük'te belediye binası önünde toplanan Karabük Üniversitesi Öğrenci Kolektifleri üyeleri, 'Öğrenciler isyanda, kollektif ayakta', 'Torba yasasıyla her şey e kolay net' yazılı dövizler taşıdı. Öğrenciler, 'AKP'den hesabı gençlik soracak', 'Sansürler bizi sustaramaz' sloganlarıyla düzenlemeye tepki gösterdi. Grup adına konuşan öğrencilerden Feray Erden, "Hükümetin baskıcı ve gerici uygulamaları artarak devam etmekte ve vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini açıkça ihlal etmektedir. Bilinmelidir ki bizleri bu korku politikaları yıldıramaz. Temel hak ve özgürlüğümüzü kısıtlayacak uygulamalara karşı sessiz kalmayacağız" dedi. (HABER MERKEZİ)

\"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\" \"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

26 Haziran 2025 12:12

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası: Son 16 turunda iki eşleşme daha belli oldu

Kulüpler Dünya Kupası’nda dün oynanan maçlar sonrası E Grubu lideri Inter ile F Grubu ikincisi Fluminense ve F Grubu lideri Borussia Dortmund ile E Grubu ikincisi Monterrey son 16 turunda eşleşti.

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası: Son 16 turunda iki eşleşme daha belli oldu

Fotoğraf: AA

İçerik yükleniyor...

(AA)
4 Temmuz 2025 12:38

DEM Parti: TÜİK eliyle emekçinin hakkı gasbediliyor

DEM Parti Emek Komisyonu, açıklanan enflasyon verilerine ve iktidarın ekonomik politikalarına tepki gösterdi. Açıklamada “TÜİK siyasi iktidarın manipülasyon aracına dönüştü” denildi.

DEM Parti: TÜİK eliyle emekçinin hakkı gasbediliyor

Fotoğraf: Harb-İş üyesi işçiler

Hasan Can Bilici
hcbilici@evrensel.net


İçerik yükleniyor...

4 Temmuz 2025 10:26

CHP’li Murat Bakan’dan GEDAŞ’a görüntülü cevap: Alın size tespit

CHP’li Murat Bakan İzmir Valisi Elban'ın yangınların elektrik kaynaklı olduğunu söylemesinin ardından GEDAŞ’ın “Buna ilişkin somut bilgi yok” açıklamasına görüntülü cevap verdi “Alın size tespit”

İçerik yükleniyor...

(Haber Merkezi)
4 Temmuz 2025 11:36

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden fakültelerinin kapatılmasına tepki: Bu üniversitenin gerçek sahipleri olarak buna izin vermeyeceğiz

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden, Fen-Edebiyat Fakültesi'nin ikiye ayrılması ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’nin kapatılmasına tepki : “Üniversitenin gerçek sahipleri olarak izin vermeyeceğiz."

İçerik yükleniyor...

(ANKA)
4 Temmuz 2025 11:11

Cezaevinden 2 gün önce tahliye edilen erkek, evli olduğu Kader Köse’yi öldürdü

Amasya’da, cezaevinden iki gün önce tahliye edilen Yunus Köse, eşi Kader Köse’yi öldürdü.

Cezaevinden 2 gün önce tahliye edilen erkek, evli olduğu Kader Köse’yi öldürdü

Fotoğraf: DHA

İçerik yükleniyor...

(DHA)
4 Temmuz 2025 15:31

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na 50 bine yakın başvuru

Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na son 14 yılda 50 bine yakın başvuru yapıldı. En çok başvuru yapılan konular ise “tutuklu ve hükümlü hakları” ile “adil yargılanma hakkı” oldu.

TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na 50 bine yakın başvuru

Fotoğraf: MA

İçerik yükleniyor...

(Politika Servisi)

Evrensel'i Takip Et